Onsdag

Jaha, vecka 23 nudå. Tiden går himla fort och snart kommer väl sötungen vara här också! Igår kände jag mig iallafall pigg, så jag diskade och städade ur hela badrummet, sen tog orken slut. Så efter det satt jag bara och väntade på att Charlie skulle komma hem, så att vi kunde äta middag och handla osv. Och så kom min gravidkudde igår, hela vägen fram till dörren. Så att det funkade ju faktiskt himla bra att beställa från amazon, jag betalade ingen tull och ingen frakt så jag är väldigt nöjd, och kommer nog beställa en hel del därifrån. Sov iallafall med kudden inatt, och den avlastade både ryggen och höfterna ordentligt, men jag vaknade varje gång jag skulle vända mig och fick väcka Charlie och be honom om hjälp. Man ligger ju helt inslingrad i kudden, och med tanke på att varken ryggen eller höfterna fungerar så bra nu så kunde jag inte vända på mig.
Idag var det iallafall meningen att vi skulle på bilbingo, men jag tror vi blir hemma istället. Och jag ska väl inte göra så mycket under dagen, om orken slår till ska jag väl ta och städa upp lite, annars blir det nog att spela lite sims 3!

Gravid vecka 23

Bebisen

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

 

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

 

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

 

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

 

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

 

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Det är vad det står på blimamma.se om vecka 23, som jag ju går in i idag. Och Antonio sparkar och har sig, och sammandragningar har jag rätt ofta. Sen har jag inte gått upp hela 7 kilo heller, annars verkar väl allt bra.

Första augusti

Middagen hos Charlies föräldrar var trevlig. God mat osv, vi var inte hemma förens vid 10. Sen i fredags lämnade vi bort en kattunge till Charlies chef, sen åkte vi och tvättade bilen och handlade osv. I lördags åkte vi till sthlm och åt lunch, det blev kinabuffé på sveavägen. Och igår, ja då gjorde vi väl ingenting tror jag. Idag ska vi nog ta en sväng förbi Charlies farbror, dom vill tydligen bli av med sin vagn så vi ska kolla om det är något av intresse. Annars är väl allt bra, Antonio sparkar som vanligt så vi ställde in tiden idag. Sen har vi börjat läsa en bok för honom varje dag. Jag har nämligen läst att om man gör det under graviditeten så kommer han ju ihåg boken när han kommer ut, och om man då läser boken när man ammar så suger han hårdare och ammningen går bättre. Sen om det fungerar vet man ju aldrig men det är ju kul att prova. Och så verkar han gilla boken för han sparkar när man läser, så kanske känner han redan igen den när han hör? Ah juste, jag börjar ju bli rätt stor så jag ser lixom inte min egen kropp ordentligt längre. Men sen upptäckte jag igår i spegeln att hela min rumpa är full med bristningar, och jag skojar inte när jag säger hela. Sen har jag även fått en hel del nya bristningar på höfterna och sen ser jag inte längre. Så vi var och handlade havandeskapsolja igår som Sara tipsade om, och nu ska jag smörja minst två ggr om dagen resten av graviditeten. Det är ju faktiskt inte så långt kvar längre. Sen har jag börjat få sura uppstötningar, dåligt minne osv. Men foglossningen har iallafall inte blivit värre så jag tänkte försöka ta mig ut på en promenad lite senare.

RSS 2.0